De kamer wuift het energierapport weg

Het energierapport, de NEV (Nederlandse Energieverkenning), is uitermate teleurstellend. Nadat de rechter uitspraken heeft gedaan en Nederland veel commentaar gekregen heeft van andere Europese landen zou je denken dat Den Haag alles op alles zou zetten om de andere van Europa in te halen. Helaas geeft Rutte alleen maar zijn bekende brede glimlach.

Cabla

Er staan een aanal afspraken in het Energieakkoord. Bijvoorbeeld dat in 2020 14% van de energie van een duurzame bron zou afkomen. Echter een jaar geleden wist die NEV al te melden dat, als we zo doorgingen, we nu nog maar op 12,4% zouden zitten. Gelukkig wist de politiek ons weer te verbazen en kregen het voor elkaar om nu op 11,9% te zitten. Dit is dus langzamer dan in 2014! Vanaf 2020 is de afspraak dat elk jaar 100 PetaJoule vervangen wordt voor duurzame energie. Bedenk dat het totale verbruik van Nederland ongeveer 2100 Petajoule is. Nu wordt er maar 55 Petajoule opgewekt. Misschien moeten we zelf maar betere stappen ondernemen en overstappen naar een energieleverancier van groene energie zoals Greenchoice.

Oke, oke, het is geen verassing

Nee, het is zeer zeker geen verassing, maar wel een teleurstelling. De kamer moet nu echte maatregelen gaan nemen en niet alleen maar een beetje lachen. Hopelijk worden ze goed op hun vingers getikt tijdens de klimaattop van eind november. Dan staat het schaamrood hun op de lippen. De rest van Europa gaan veel sneller. Waar is het Nederland dat altijd het beste jongetje van de klas wilden zijn. Zoals toen we goed bezig waren met recyclen. Hoe kunnen wij op dit vlak dingen eisen op internationaal niveau terwijl het in ons eigen land bij lange na niet op orde is. De afspraken die in 2013 gemaakt werden met bedrijven worden compleet niet nageleefd. Wel beloven, maar dan met zijn alle niet uitvoeren. Terwijl het haalbare afspraken waren lijkt het eerder op een publiciteitstunt.

Misschien tijd voor een goede actie?