Belastingsdienst

In de toekomst zal de aansluitingskosten flink dalen

Terwijl de energietarieven omlaag gaan, zal de energieprijs toch gaan stijgen. Gek is dat. Nee, het vastrecht wordt nog zomaar hoger, maar gemeentes hebben een manier gevonden om meer geld bij hun inwoners te trekken. Wat gaat er gebeuren vraagt u? De netwerkbeheerders moeten precario gaan betalen over alle kabels en leidingen die onder de grond lopen.

Wat is dit nu?

Precario is dat er betaald wordt voor het gebruik van gemeentelijke grond, een huur bedrag als het ware. Een horeca onderneming betaald dit bijvoorbeeld om een reclame bord op straat te zetten. Die grond is namelijk net niet meer van hem en dan betaald hij dus precario voor dit bord. Dit is op zich prima natuurlijk. Maar nu hebben de wethouders bedacht dat ze ook precario kunnen vragen voor het gebruik van onder de grond. Stroomkabels en leidingen, die meters diep onder de grond zitten, gebruiken tenslotte nog steeds gemeentelijke grond. Per meter gaat er dus belasting betaald moeten worden. Eerst waren er slechts enkele gemeentes die deze belasting gingen heffen, maar steeds meer gemeentes gaan dit nu ook doen. Er is tenslotte geen vaste prijs hiervoor vastgesteld, dus ze kunnen zelf bedenken welke prijs ze heffen per meter. Daarnaast hebben de netwerkbeheerders toch geen keus, want die leidingen liggen er nu eenmaal. Ze kunnen niet opeens via een andere manier transporteren. De kosten zullen zeker oplopen tot meer dan 200 miljoen aan extra belasting. Volgens de netwerkbeheerders gaat het de gemeenten alleen om de compensatie die ze kunnen krijgen wanneer de regeling af wordt geschaft.

Protest

De netwerkbeheerders zijn voor deze prijzen gaan klagen bij de minister. Jaren geleden wilde de minister deze vorm van belasting afschaffen, maar dit is nooit ingediend bij de kamer. 80 van de 400 gemeenten gaan deze belasting nu heffen, maar daar komen er steeds meer bij. Volgens de directeur van Stedin Frans van de Noort gaat hierdoor de prijs zeker van 14 euro omhoog per aansluiting naar 25 tot 30 euro. Door deze belasting worden álle inwoners van Nederland geraakt. De netwerkbeheerders mogen niet per regio een andere prijs vragen en zijn dus verplicht om deze kosten te middelen over álle aansluitingen. Zo betaald heel Nederland dus mee voor gemeentebelastingen.

Wethouder Piet van Lenen van de regio Oud-Beijerland zegt dat de kosten per aansluiting slechts 2 euro omhoog zouden gaan. Maar dat er voor de burgers ook meer voordeel uithalen. Als er tenslotte meer geld binnenkomt bij de gemeenten, zal de begroting beter worden en zal er minder bezuinigd worden. Hij houdt er dus helemaal geen rekening mee dat mensen buiten de gemeenten nu belasting betalen en dus helemaal geen voordeel hebben. Piet van Lenen snapt ook niet dat netwerkbeheerders niet allang naar de VNG gestapt zijn om tot vaste en eerlijke prijzen te komen.