Multifunctionele golfbrekers

Je staat op het strand. Je hoort de golven rustig ruizen en slaan op de kade. Water is continue in beweging en opeens bedenk je het. In beweging zit energie, dat moeten we eruit kunnen halen! Dat dacht een Nederlands architectenbureau ook. Ze hebben een drijvende golfbreker ontworpen voor aan de ‘East Coast’. Onder het water niveau, drijven een reeks aan cilinders die meedraaien op de stroming. De waterstudio in Rijswijk staat bekend en is al jaren gespecialiseerd in drijvende gebouwen en andere bouwwerken.

Zo in ons straatje

Waar staat Nederland om bekend? Om ons gedoogbeleid, kaas en tulpen. Maar wat wij ook al jaren goed kunnen is vechten met water en winnen. In 2012 was er een orkaan genaamd Sandy in New York. Die heeft voor vele dollars aan schade veroorzaakt aan de East Coast, zo ook New York. Veel Nederlandse bedrijven zijn daarom druk bezig om de kust te verstevigen in Amerika. De golfbreker heet het Parthenon en is een testcase. De opgewekte energie wordt opgevangen in de betonnen bak bovenwater. Het Parthenon is geplaatst in de haven bij Hudson-rivier. Het Parthenon beschermt zo de boten tegen de hevige golven die daar veel voorkomen. De flexibele cilinders die onder het Parthenon zitten zijn gevuld met water die langzaam draaien. De een gaat tegen de klok in terwijl een tweede met de klok mee kan draaien. Overstappenvanenergie.nl

Slechts een prototype

Er wordt gehoopt dat dit project werkt. Het is nu alleen een prototype maar als die voldoet kan het de zogenaamde ‘Detailed Engineering Phase’ in. Het prototype wordt pas getest rond augustus in 2016 en in 2017 moet het een werkend product zijn. Met deze golfbrekers zou de kans op overstromingen aannemelijk verkleinen, wordt er duurzame energie opgewekt en dient het als ‘Scenery’, want bovenop de betonnen bakken worden bijvoorbeeld gras en bomen geplant.